...
blog-1

En guide om laser hårborttagning i Stockholm, viktiga aspekter att tänka på.

Anna Rue
Anna Rue

Vi tycker om att lära känna våra patienter och bygga meningsfulla relationer.

Val av Klinik för Hårborttagning med Laser i Stockholm Att välja rätt klinik för hårborttagning med laser kan vara utmanande med tanke på det breda utbudet på marknaden idag. Det finns olika tekniker och priser att överväga. För att hjälpa dig genom detta val, här är några användbara tips.

Laserhårborttagning och Hårborttagning med Laser: En Komplett Guide för Säker och Effektiv Hårreduktion

Laserhårborttagning och hårborttagning med laser har blivit två av de mest populära metoderna för att hantera oönskad hårväxt. Många människor söker efter långvariga lösningar som är mer effektiva än rakning och vaxning. Den här guiden ger en djupgående förståelse av vad laserhårborttagning innebär, fördelarna med behandlingen, hur man förbereder sig, vad man kan förvänta sig under och efter behandlingen samt hur man väljer den bästa kliniken för just sina behov.

Vad är laserhårborttagning och hårborttagning med laser?

Laserhårborttagning är en medicinsk procedur där laserljus används för att permanent minska eller ta bort oönskad hårväxt. Lasern riktar sig mot pigmentet (melaninet) i hårsäckarna och omvandlar ljusenergin till värme, vilket skadar hårsäcken och hindrar den från att producera nytt hår. Behandlingen är mest effektiv för personer med mörkt hår och ljus hud, men med den senaste tekniken kan även andra hud- och hårtyper behandlas.

Hårborttagning med laser fungerar genom att riktat laserljus tränger in i huden och absorberas av hårets pigment. Värmen som genereras skadar hårsäcken utan att skada den omgivande huden. Eftersom håret växer i cykler – anagen (tillväxtfas), katagen (övergångsfas) och telogen (vilofas) – krävs flera behandlingar för att effektivt behandla alla hårstrån i ett område. Vanligtvis behövs mellan 6 och 8 behandlingar, med några veckors mellanrum, för att uppnå optimala resultat.

Vilka områden kan behandlas?

Laserhårborttagning och hårborttagning med laser är mångsidiga och kan användas på nästan alla delar av kroppen, inklusive:

  • Ansikte: Överläpp, haka, kinder och polisonger.
  • Armar och armhålor: Effektiv för att bli av med oönskad hårväxt och irritation från rakning.
  • Ben: Hela eller delar av benen kan behandlas för att uppnå en slät, hårfri hud.
  • Bikinilinje: För en slät och ren bikinilinje utan de vanliga problemen med inåtväxta hårstrån.
  • Rygg och bröst: Speciellt populärt hos män som vill minska eller bli av med kroppsbehåring.
  • Mage: Många väljer att ta bort hår runt naveln för ett mer estetiskt tilltalande utseende.

Fördelar med laserhårborttagning och hårborttagning med laser

Laserhårborttagning har många fördelar jämfört med andra hårborttagningsmetoder:

1. Långvariga resultat

Till skillnad från rakning och vaxning, som måste upprepas regelbundet, erbjuder laserhårborttagning en långsiktig lösning. Efter en serie behandlingar kan man förvänta sig en kraftig minskning av hårväxten. I många fall upplever kunder att de förblir hårfria i flera månader eller till och med år. De få hårstrån som växer tillbaka är ofta ljusare och tunnare.

2. Precision

Laserhårborttagning riktar sig specifikt mot mörka, grova hårstrån utan att påverka den omgivande huden. Detta innebär att känsliga områden som ansikte, armhålor och bikinilinje kan behandlas med hög precision och säkerhet.

3. Minskad risk för inåtväxta hårstrån

Inåtväxta hårstrån är en vanlig bieffekt av rakning och vaxning, vilket kan leda till infektioner och hudirritation. Laserhårborttagning minskar risken för inåtväxta hårstrån eftersom den skadar hårsäcken på djupet och förhindrar framtida hårväxt.

4. Snabb och tidseffektiv behandling

Varje laserpuls tar bara en bråkdel av en sekund och kan behandla flera hårstrån samtidigt. Mindre områden, som överläppen, kan behandlas på bara några minuter, medan större områden, som benen eller ryggen, kan ta upp till en timme. Detta gör laserhårborttagning till en mycket tidseffektiv lösning.

5. Mindre smärtsamt än andra metoder

Trots att laserhårborttagning kan orsaka en viss obehagskänsla, liknad vid en snärt från ett gummiband, är den ofta mindre smärtsam än metoder som vaxning eller epilering. Moderna maskiner är också utrustade med kylsystem för att minska smärtan och skydda huden under behandlingen.

Olika lasersystem för hårborttagning

Det finns flera typer av laserutrustning som man kan använda för hårborttagning, och valet av laser kan påverka behandlingsresultatet. Här är de mest använda lasersystemen:

1. Diodlaser

  • Våglängd: 800–810 nm
  • Fördelar: Diodlasern är effektiv för att behandla både ljusa och medium hudtoner. Den tränger djupt in i huden, vilket gör den lämplig för att behandla grova och mörka hårstrån. Dessutom är den skonsam och minskar risken för pigmentförändringar.
  • Nackdelar: Kan vara något obehaglig för vissa, men moderna maskiner har kylsystem för att minimera smärtan.

2. Alexandritlaser

  • Våglängd: 755 nm
  • Fördelar: Mycket effektiv för personer med ljus hud och mörkt hår. Dess kortare våglängd gör att den absorberas väl av melaninet i hårsäckarna, vilket leder till snabba och synliga resultat.
  • Nackdelar: Mindre lämplig för mörkare hudtyper eftersom den kortare våglängden kan orsaka pigmentförändringar.

3. Nd

 
  • Våglängd: 1064 nm
  • Fördelar: Nd
     

    är särskilt effektiv för mörkare hudtyper. Den längre våglängden kan tränga djupt in i huden utan att påverka pigmentet i ythuden, vilket minskar risken för brännskador eller pigmentförändringar.

  • Nackdelar: Mindre effektiv på ljusa och fina hårstrån jämfört med andra lasersystem, som alexandritlasern.

Hur du förbereder dig för laserhårborttagning

För att maximera resultaten och minimera risken för biverkningar är det viktigt att förbereda sig ordentligt inför behandlingen. Här är några viktiga steg att följa:

1. Undvik solexponering

En av de viktigaste förberedelserna är att undvika solning och användning av solarium i minst fyra veckor före behandlingen. Solbränna ökar risken för brännskador och pigmentförändringar eftersom huden blir känsligare för laserljuset. Om du måste vistas i solen, se till att använda solskydd med hög SPF.

2. Raka området

Raka området som ska du ska behandla 24–48 timmar innan din laserbehandling. Detta är viktigt eftersom lasern fokuserar på hårsäcken, inte på håret som ligger på hudytan. Att raka området gör det möjligt för lasern att rikta in sig direkt på hårsäcken utan att bränna de ytliga hårstråna. Undvik dock att vaxa, epilera eller plocka hårstrån minst fyra veckor före behandlingen, eftersom dessa metoder drar ut hårstrået från roten och därmed minskar effektiviteten av laserhårborttagningen.

3. Undvik vissa hudvårdsprodukter

Sluta använda hudvårdsprodukter som innehåller syror (AHA, BHA), retinoider eller andra irriterande ämnen minst en vecka före behandlingen. Dessa produkter kan göra huden känsligare och öka risken för irritation under och efter behandlingen.

4. Avstå från koffein och blodförtunnande läkemedel

För att minska risken för ökad känslighet under behandlingen, undvik att konsumera koffein samma dag som din behandling. Undvik även blodförtunnande läkemedel som aspirin eller ibuprofen i minst 24 timmar före behandlingen, eftersom de kan öka risken för blåmärken.

5. Rengör huden

Rengör huden noggrant innan din behandling för att ta bort smink, lotioner och deodorant. Detta hjälper till att säkerställa att laserljuset kan tränga in i huden och rikta sig mot hårsäcken effektivt.

Vad du kan förvänta dig under och efter behandlingen

Under behandlingen

Under laserhårborttagningen kommer du att bära skyddsglasögon för att skydda dina ögon från laserljuset. Din specialist kommer att använda en handhållen laseranordning för att behandla området. Du kan känna en stickande känsla under behandlingen, ofta beskriven som en snärt från ett gummiband. De flesta moderna maskiner har kylsystem som kyler ner huden samtidigt som man aktiverar lasern, vilket minskar obehaget.

Beroende på området som du vill behandla kan sessionen ta allt från några minuter (som överläppen) till en timme (som ben eller rygg). Direkt efter behandlingen kan huden vara röd och svullen, ungefär som vid en mild solbränna.

Efter behandlingen

Efter behandlingen är det normalt att uppleva viss rodnad och svullnad i det behandlade området. Detta avtar vanligtvis inom några timmar till några dagar. Du kan få specifika eftervårdsinstruktioner från din specialist, men här är några generella riktlinjer:

  1. Undvik solexponering: Undvik solexponering på det behandlade området i minst fyra veckor efter behandlingen. Om du måste vistas utomhus, använd solskyddsmedel med hög SPF för att skydda huden.

  2. Återfukta huden: Använd en mild och oparfymerad fuktighetskräm för att lugna och återfukta huden. Aloe vera-gel är ett utmärkt alternativ för att svalka och lindra eventuell rodnad.

  3. Undvik varma duschar och bastubad: Avstå från varma duschar, bastubad, och intensiv träning i minst 24 timmar efter behandlingen för att undvika hudirritation.

  4. Undvik andra hårborttagningsmetoder: Under hela behandlingsperioden ska du undvika vaxning, epilering eller plockning av hårstrån, eftersom detta kan störa laserbehandlingen.

Val av klinik: Hur väljer du rätt ställe för din laserhårborttagning?

Att välja rätt klinik är avgörande för att få en säker och effektiv behandling. Här är några faktorer att överväga när du väljer en klinik:

1. Erfarenhet och kompetens

Se till att kliniken har erfarenhet och kvalificerad personal som är utbildade i laserhårborttagning. Be om att få träffa specialisterna innan behandlingen för att ställa frågor och få en bättre förståelse för deras kompetens.

2. Modern och avancerad utrustning

Kontrollera att kliniken använder modern och avancerad laserutrustning. Nya maskiner har vanligtvis inbyggda kylsystem för att göra behandlingen mer komfortabel och minimera risken för biverkningar.

3. Personlig konsultation

Välj en klinik som erbjuder en personlig konsultation före behandlingen. Detta är ett tillfälle för dig att ställa frågor, diskutera dina förväntningar och få en individuell behandlingsplan som är anpassad efter din hudtyp och hårfärg.

4. Recensioner och rekommendationer

Läs recensioner och be om rekommendationer från vänner eller familj. En välrenommerad klinik kommer att ha positiva omdömen och nöjda kunder som kan intyga kvaliteten på deras behandlingar.

Varför välja Laserklinikcenter för din laserhårborttagning?

Vi på Laserklinikcenter har marknadens senaste teknik för laserhårborttagning. Vår unika maskin kombinerar tre våglängder – diodlaser, alexandritlaser och Nd vilket gör att vi kan skräddarsy behandlingen för alla hud- och hårtyper. Denna kombination möjliggör snabb, säker och effektiv behandling för våra kunder, oavsett om du har ljus hud med mörkt hår eller mörkare hud med ljusare hårstrån.

 

Våra erfarna specialister använder avancerad teknik och anpassar varje behandling för att uppnå bästa möjliga resultat. Med vårt inbyggda kylsystem minimerar vi smärta och obehag under behandlingen. Hos oss får du en personlig konsultation där vi utvärderar din hud- och hårtyp, diskuterar dina mål och skapar en individuell behandlingsplan för att uppnå en långvarigt hårfri hud.

Boka en tid online hos oss på Laserklinikcenter idag. Vi hjälper dig att uppnå en slät och hårfri hud på ett säkert och effektivt sätt!

Du kan också läsa mer om laser hårborttagning på vården.se